Moja iskustva sa Tajlanda

Sunday, September 17, 2006

Izlet u subotu

Konacno sam dobio i internet u domu. Nakon silnih komplikacija, podesavanja i instaliranja kojekakvih update-ova. Sreca pa Christian studira informatiku. Danas se osjecam pomalo umorno i najradije bih prelezao citav dan. Ne znam da li je to zbog 14 sati spavanja prosle noci ili zbog 9 uzastopnih izlazaka svake noci otkako sam dosao ovdje. Ili jednostavno zato sto je nedjelja jer se nedjeljom obicno tako osjecam.
Juce smo isli u obilazak nekog ostrva, tacnije ade, koja se nalazi nedaleko od Bangkoka. Vodile su nas Rut i njena drugarica (koja ustvari vise lici na druga). Iznajmili smo camac, sa kojim smo obisli adu, a na par mjesta smo stali da probamo neke od tajlandskih specijaliteta i posjetimo mjesta na kojima lokalni stanovnici izradjuju grncariju. Tokom voznje camcem, stali smo na jednom mjestu da nahranimo ribe u rijeci. Rut je otisla da kupi po jedan hljeb za svakog od nas, da nahranimo ribe, a hljeb je izgledao tako ukusno, da sam pozelio da nahranim sebe umjesto riba, ali me je bilo sramota. A i ko zna od cega ga prave, kad ga bacaju ribama. Kad sad malo bolje razmislim, oni uopste ne jedu hljeb jer jedu rizu umjesto hljeba. Nije valjda da ga proizvode da bi ga bacali ribama?!
Rijeka izgleda tako prljavo i boje je blata. Moram pitati nekog kakvo znacenje ima ime rijeke, posto sva imena u Tajlandu imaju neko znacenje. Kladim se da je nesto tipa, "tecno blato". By the way, rijec Tajland znaci "zemlja slobode". Izgleda da ljudi to ovdje bukvalno shvataju, narocito kad je u pitanju seksualno opredjeljenje. Na svakom koraku mozete vidjeti homoseksualce i tranvestite, na ulici, u baru, u restoranu, pa cak i na fakultetu. Nekima prikrivanje pola ide bolje, nekima losije, ali je svima losa tacka glas, tako da cete ih po tome uvijek prepoznati.