Moja iskustva sa Tajlanda

Monday, September 18, 2006

Mmmm

Juce smo dobili novog studenta, Elenu iz Spanije. Sedmi clan nase male porodice iz KMIT (univerzitet u cijem domu smo smjesteni). Ako ste gledali seriju "Nestasne godine" (Heartbreak High), e pa osjecam se bas kao u toj seriji. Novi ljudi dolaze, stari odlaze, a ja treba da odglumim jednu sezonu, u trajanju od 3 mjeseca :). Najinteresantnija cinjenica u vezi sa Elenom je da joj je ovo peta IAESTE praksa! na cemu joj ja toliko zavidim. Prije Tajlanda, bila je na praksi u Njemackoj, Turskoj, Jordanu i Brazilu. Ako vas zanima koja joj je bila omiljena, ispitao sam. Jordan.
Veceras smo svi zajedno, tacnije nas 5, otisli na veceru, da oprobamo neki od obliznjih jeftinih tzv. restorana. Jeli smo hranu tipicnu za sjeveroistok Tajlanda. Riza sa sjeveroistoka je pomalo drugacija, od rize u ostalim dijelovima Tajlanda i zovu je ljepljiva riza. Zato sto je bukvalno ljepljiva i obicno je jedu rukama, tako da uzimaju pomalo i prave kuglice i onda je tako jedu. Zvuci smjesno zar ne. Kad sam se vec dohvatio hrane, evo reci cu nesto vise o tajlandskoj hrani i dosadasnjem iskustvu. Osnovni dio svakog obroka, bar skoro svakog, je riza. Uz rizu sluze razna jela, koja obicno izgledaju kao mjesavine svega i svacega i naizgled tesko mozete zakljuciti kakvog je ukusa, dok ne probate. Vecina jela su jako zacinjenja i ljuta. Sto bi se reklo "hot & spicy". Najjednostavniji opis tajlandske kuhinje. Iz pocetka mi je bilo tesko priviknuti se, sto zbog ljutine, sto zbog mijesanja puno raznih ukusa, ali s vremenom se naviknete, kao i na sve ostalo. A kada vam dosadi, spas pronadjete u supermarketu. Za sada mi je omiljeno jelo pohovana riza sa piletinom kao prilog (ne zvuci bas egzoticno :), ali se trudim da probam sto vise razlicitih jela. Tajlandjani vole da pohuju sve zivo, tako da na ulici mozete naci pohovano cvijece ili pohovane insekte. Cvijece sam probao, a insekte ako budem, to ce vjerovatno biti zadnjeg dana :).
Sto se tice pica, pivo im je dobro, ali nisam primjetio da imaju neko tradicionalno zestoko alkoholno pice. Sokovi su im uzasno slatki, otprilike duplo sladji nego kod nas, tako da uz sok obicno narucim i flasu vode, pa kad se sve zajedno smjesa onda se dobije normalan sok kakav mi obicno pijemo. Led im je neizostavan sastojak svakog pica. Stavljaju ga u svako moguce pice, od soka, caja, piva, pa i kafe. Cak su nam jednom servirali i rizu potopljenu u vodu sa puno leda. To je stavise bilo ukusno. Voce i povrce su prica za sebe. Tu oblast jos uvijek nisam dovoljno istrazio, ali sam probao par vrsta cudnovatih vocki, kao na primjer jednu (ne znam joj ime) koja ima ukus kao da ste htjeli da od krastavca napravite jabuku pa vam eksperiment nije uspio. Uglavnom se drzim starog dobrog ananasa koji je ovdje jako jeftin. Mmmmm.